Въпроси към зъболекаря

Преглеждане на 7 съобщения - от 1 до 7 (от всички 7)
  • Автор
    Публикации
  • #2961
    Анонимен
    Неактивен

    Здравейте, тук може да се задават конкретни стоматологични въпроси към зъболекарката от форума. ????

    #2963
    retrostefania
    Участник

    Здравейте! Имаме следния проблем преди вадене на зъб… Баща ми взима синтром против съсирване на кръвта, след с тромбофлебит. Сега се налага изваждане на зъби. Неговият хирург го съветва преди изваждането на зъб да спира синтрома за денонощие преди интервенцията за да се спре кървенето след манипулацията. Но сме много притеснени от образуването на тромб при спирането на лекарството. Няма ли някакъв друг вариант, друго лекарство, защото изходът може да бъде много лош. Моля зъболекар за мнение

    #2964
    retroAP
    Участник

    Здравейте,

    ваденето на няколко лесни зъба е възможно по време на приема на синтром:
    -ваденето да се извърши от хирург, който има опит с пациенти, които взимат антикоагуланти.
    -важен е и въпроса, колко зъба и кои точно ще бъдат извадени.
    -възможно е ваденето на няколко лесни зъба без да се спира лекарството, АКО стойността на INR е между 2 и 2,5. Зъболекарят хирург трябва да зашие плътно раната след ваденето. Хубаво е преди самото вадене да се направи пластмасова шина, която след операцията да се постави в устата и да притиска раната- така също се намалява риска от кървене.
    -по принцип всяко спиране на лекарството трябва да бъде обсъдено преди това с личния лекар/вътрешни болести/ този, който е изписал лекарството. Защото едно спиране на лекарството може да е много опасно.
    -Има и вариант за временно преминаване от синтром на спринцовки хепарин, но това също е свързано с риск и трябва да бъде обсъдено с интернист.

    Тази информация не замества личната консултация с общопрактикуващия лекар или зъболекар.

    Поздрави :))
    А.Петкова

    #2968
    retrovioletka
    Участник

    Добър ден, имам проблем с един зъб, който е лекуван и е ваден нерва, и зъба понякога боли. Зъболекарят ми каза че за вадене. Има ли друг начин, не виждам защо зъбът трябва да се вади?

    #2969
    retroAP
    Участник

    Здравейте,

    по принцип за зъб, който прави проблеми след кореново лечение има 3 варианта:

    1)прелекуване на зъб след неуспешно кореново лечение. Хубаво е да се извърши от специалист ендодонт, който има опит в областта. Лечението е скъпо и изисква доста време, но обикновено си струва.

    2) апикална остеомия: това е малка зъбна операция, при която оперативно се изчиства възпалението на връхчето на корена отстрани през венеца и се прави така наречения ретрограден пълнеж- от корена, вместо от коронката. Препоръчително е да се направи апикална остеотомия ако и след прелечението на зъба(1вия вариант), зъбът боли.

    3)Ако възпалението е твърде голямо в костта, евентуално вадене на зъба.

    #2975
    mimi
    Участник

    здравейте искам да питам трябва ли да се сменят всички пломби от амалгама с фотополимер? Зъболекаря ми ми предложи да махнем всички черни пломби и да сложи нови бели.

    #2976
    retroAP
    Участник

    Ако пломбите имат кариес или по принцип са за смяна, може да се направи фотополимерна пломба. Ако се маха амалгама е добре да се ползва кофердам, за да не погълнете целия живак от пломбата..
    Иначе ако амалгамовата пломба е окей и няма кариес или голяма фуга, не е нужно да се сменя. Една добре направена амалгама може да държи много години. Но по принцип в 2020г.вече не бих сложила амалгама.

Преглеждане на 7 съобщения - от 1 до 7 (от всички 7)
  • Трябва да влезете в профила си, за да отговорите в темата.
За да направим посещенията Ви на нашата уебстраница възможно най-функционални, използваме бисквитки.